Naar vorige bladzijde

Leuk toch die computerspellen?

Door: Jaap Vogel

 

Hoe kom je daarbij hoor ik toch nog regelmatig. Allemaal gekke verdelingen, ik vind er niks aan. Geef mij maar gewone spellen.

Laat ik om te beginnen een misverstand uit de weg helpen. De spellen die wij dan spelen worden niet bepaald door onze dupliceermachine: die zorgt er alleen voor dat de spellen gesorteerd worden op een vooraf bepaalde manier. Waar komen die spellen dan vandaan? Van een speciaal computerprogramma dat de spellen willekeurig samenstelt.

Plaatje van wikihow

Maar waarom dan zo vaak rare verdelingen vraag je je misschien af. Daar is een eenvoudige verklaring voor: dit programma schudt veel beter dan wij het kunnen. Virtueel schudt het 99 keer voor het begint te delen. Het resultaat is dat je de verdelingen krijgt zoals je ze theoretisch mag verwachten, en waarop de bridgetheorie ook eigenlijk is gebaseerd! Als wij met de hand schudden en dat 7 keer doen en in stapeltjes van vijf delen, benaderen we dit zo goed mogelijk, maar de computer doet het altijd beter.

Je kunt daarbij de computer bepaalde opdrachten geven om een speciaal type spellen te genereren, maar dat gebeurt bij ons nooit. De spellen worden volstrekt willekeurig samengesteld. Het gevolg is dat er ook wel eens een hand bij zit waarop iedereen past! Overdelen mag natuurlijk nooit: dat op de eerste tafel gepast wordt wil niet zeggen dat dat overal gebeurt. Wie met een zwakke twee of Muiderberg opent zou dat spel misschien wel spelen.

En toch, ook met de hand geschudde spelen leveren veel rare verdelingen op. Bij de nabespreking heb ik de afgelopen jaren, ook bij handgeschudde spellen, heel vaak de verzuchting gehoord dat het weer van die gekke verdelingen waren. Goed geschud?

Maar, deze computerspellen bieden je ook veel mogelijkheden. Want als je je briefje na afloop nakijkt zie je natuurlijk je scores waar je je vraagtekens bij zet. En het grote voordeel is dat je dat thuis op je gemak kan gaan uitzoeken. Want je ziet nu niet alleen wat de anderen geboden hebben, maar ook de uitkomst en de spelverdeling. En daardoor kan je heel goed nagaan wat er op dat spel fout ging, of misschien juist heel goed. En d at is uitermate leerzaam! Eigenlijk heb je zo, als je dat wilt, iedere week je eigen workshop!

Ik weet dat sommigen heel gedreven iedere week alle spellen analyseren. En er zijn er ook die dit eigenlijk nooit doen. Maar ik adviseer de laatste groep dat toch wat meer te doen. Neem er vier spellen uit waar je wel nieuwsgierig naar bent en bekijk die eens nader. En dan niet alleen de spellen waar je slecht op gescoord hebt, maar ook een paar waar je juist heel goed scoorde. Was de bieding goed? Had je pech met de uitkomst of juist veel geluk? Kwam je zelf ongelukkig of juist heel goed uit? Heb je misschien in het afspel of tegenspel iets niet of juist wel heel goed gedaan? En deden ze het in de andere lijn anders? Allemaal vragen waarop je een antwoord kan vinden doordat je de verdeling en de uitkomst kan zien.

Niet meer klagen dus over die rare verdelingen, want dat zijn de verdelingen die bij goed geschudde spellen horen, maar profiteren van de voordelen die de uitkomst en de spelverdelingen je bieden bij de nabespreking met jezelf en/of met je partner.

Dit alles voor meer plezier in je bridge!!

Naar vorige bladzijde